Blog

HomeHírekMozgásszervi betegségek lelki okai

Mozgásszervi betegségek lelki okai

A mozgásszervi betegségek egyre szélesebb néptömegeket érintenek, vagyis a népbetegségek közé tartoznak.

Járás, tartás

Az ember tartása azt mutatja meg, hogy mennyire magabiztos és mennyire energikus az illető.

A fáradtság és energiahiány jele az, ha tartásunk hanyag, járásunk lassú.

Az önbizalomhiányos ember összehúzza magát, hogy minél kisebb területen legyen jelen. Ezzel szemben a magabiztos egyén kihúzza magát és egyenes a tartása.

Csontritkulás

A csontritkulás mindkét nemet érinti, de jóval gyakoribb a nők körében, mint a férfiakéban. Általában az életkor előre haladtával jelentkezik, abban az életszakaszban, amikor egyre kevésbé aktív az illető. Lelki okának a motiváció hiányát tartják, azt, hogy az illető nem érzi hasznosnak magát.

Lényeges ezért, hogy életünk egésze során legyenek céljaink, működjön bennünk motivációs erő a tettekre, az aktív tevékenységre.

Csontsérülések

A csontsérülés, ficam, vagy törés erős figyelmeztető jel, mely általában olyankor jelentkezik, ha egy helyzet nem hoz elégedettséget, ha már elegünk van belőle, és lépnünk kellene belőle, de mi mégis kitartunk benne.

Felhívhatják figyelmünket arra, hogy más úton kellene járnunk, illetve hogy változtatnunk kellene felfogásunkon, hozzáállásunkon.

Attól függően, hogy mely testrészünkben jelentkezik a panasz, a mögöttes ok is más jellegű:

Nyak- merevség, makacsság

Váll, csuklyásizom – túl sok dolog vállalása,

Kéz – túlzott ragaszkodás, megtartása a dolgoknak

Könyök – győzni akarás, minden áron.

Csípő – állóképesség túlfeszítése, büszkeség.
Ízületi betegségek

Az ízületek a csontok kapcsolódásáért felelősek. Az ízületi problémák másokhoz való kapcsolódásunkat, emberi kapcsolataink milyenségét mutathatják meg.

Sérv

A sérv megerőltetést jelez. Saját határaink, képességeink túllépését, amikor nem hagyunk elegendő időt és pihenést önmagunknak.

Figyelmen kívül hagyjuk a szervezet megfelelő váltakozását: aktív és passzív időszak, munka és pihenés terén.

Gerincferdülés

A túlzott megfelelni akarást tükrözi. Feszített tempót diktálunk magunknak, hogy maximálisan teljesítsünk, és megfeleljünk mások elvárásainak. Saját kívánalmainkat, vágyainkat pedig elfojtjuk.

A hagyományos orvoslás is egyre inkább elismeri és elfogadja, hogy a betegségeknek pszichés vonatkozása is van, melyek felderítése és kezelése (pl. kineziológiával) nagyban elősegíti a gyógyulást.

Kapcsolódó írás: Csontok és táplálkozás

Szívbetegségek lelki okai

A depresszió lelki okai