Szívbetegségek lelki okai

Napjaink halálozási listáját a szív- és érrendszeri betegségek vezetik. Hazánkban minden második ember ebben a betegségben hal meg. Megfelelő életmóddal viszont sokat tehetünk megelőzésükért.

Kialakulásukért a következő tényezők felelősek:

 • dohányzás
 • helytelen táplálkozás
 • mozgásszegény életmód és elhízás,
 • magas vérnyomás
 • magas koleszterinszint
 • túlzott mértékű alkoholfogyasztás
 • stressz
 • és természetesen az örökletes tényezőknek is van szerepük.

Szíves bajok

 A szív életünk motorja, központi szerv, mely mind fizikai, mind lelki értelemben szoros összefüggésben áll a mozgással.

Működését befolyásolja a testmozgás, de érzelmeink is hatással vannak működésére.

A szívnek van egy ritmusa, melyet a különféle fizikai vagy érzelmi behatások módosíthatnak.

A köznyelvben használatos kifejezések nagyon találóak és jól kifejezik a szív mozgását, ritmusát, annak függvényében, hogy milyen hatás éri a szervezetet.

Szívünk hevesen doboghat valamilyen izgalomtól, de meg is szakadhat az átélt fájdalomtól.  Ha valamit nagyon pártfogolunk, akkor azt a szívünkön viseljük, a rémülettől pedig szinte eláll a szívverésünk.

heart

 

Értelem és érzelem

A szívbetegségek kialakulásának lelki oka általában az, hogy az illető nem képes szívéből jövő érzéseire hallgatni, hanem mindent fejben, agyban, vagyis értelemmel dönt el.

Szívinfarktusnál a beszűkült ér teljesen elzáródik, a szívizomzat elzárt részéhez nem tud beáramolni a vér, így oxigént sem tud odajuttatni.

A szívinfarktus lelki vonatkozása szerint elakadásokról, belső gátlásokról beszélhetünk. Az érzelmek nem tudnak szabadon áramolni, túlságosan dominál a racionális gondolkodás.

Az értelem elsőbbséget élvez az érzelemmel szemben.

A megoldást az jelenti, ha teret adunk érzelmeinknek, vagyis jobban odafigyelünk a szívünkre.

A szívinfarktust gyakran szívidegesség előzi meg, ami félelmekkel, szorongással együtt jelentkezhet.  Ez jelzés arra vonatkozóan, hogy változtassunk életvitelünkön.

A figyelmeztető jelek közé tartozik a szívtáji szúró érzés, a bal karba kisugárzó vállfájdalom, az elszoruló torok, a légszomj.

Élj szívből!

A szívet a következőkkel védhetjük, illetve kerülhetjük el a vele kapcsolatos betegségeket:

 • megelőzzük az elhízást,
 • táplálkozásunkban rostokban gazdag étrendet, sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk
 • kerüljük az állati eredetű telített zsírokat
 • mellőzzük a dohányzást.

Lelki vonatkozásban megtanuljuk kezelni a kívülről bennünket érő érzelmi hatásokat, megterheléseket, a felgyorsult tempót, a veszteségeket, csalódásokat, kudarcokat.

Kifejezésre engedjük érzelmeinket és ennek megfelelően hozunk döntéseket.

Önmagunkkal szemben is szívből cselekszünk, kinyilvánítjuk azt, ami nyomaszt bennünket és figyelembe vesszük saját igényeinket.

Kapcsolódó írás: Szívbetegségek és a táplálkozás

Mozgásszervi betegségek lelki okai

A depresszió lelki okai

 

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

 
 

Beszámolók

“Több mint egy éve jártam először Reninél. Az eltelt idő alatt többféle kezelést kipróbáltam, illetve részt vettem két olyan tanfolyamon is (Metamorf technika és Hermetikus törvények), amit ő szervezett. Elmondhatom, hogy neki köszönhetően nem csak testileg...”

“Amikor Renátával először találkoztam nagyon rossz állapotban voltam testileg és lelkileg egyaránt. Női betegségtünetektől szenvedtem és beleragadtam egy (lelki) bántalmazó kapcsolatba.Reményvesztettség és elkeseredettség jellemezte a ha...”

“A teljesítmény kényszeres, szorongó 7 éves elsős Kisfiammal, akivel hónapok óta fejfájással, szédüléssel küzdünk, jártunk Renátánál. Előtte már minden vizsgálat (vérvétel, szemészet, CT) negatív lett, de két orvos (allergológus, ...”

“Szia Reni! Ma voltam orvosi vizsgálaton és képzeld: eltűnt a cisztám, felszívódott!! Mind a két petefészkem egészséges és tiszta. Ezt Neked és a Jó Istennek köszönhetem! ”

“...”

“A „soha nem gondoltam volna, hogy velem is megtörténhet” helyzetet éltem át. 30 éves koromban daganot találtak nálam. A szakorvosi kezelés mellett érdekelt, hogy milyen lelki háttere van a betegségemnek. A kineziológiai terápia során felszínre hozott okot te...”

“Úgy gondoltam, hogy értelmiségi szülőként a gyermekemmel semmilyen probléma nem fog felmerülni az iskolában. Nem így történt. Átlagon felüli a szellemi képessége, de a viselkedésével mindezt feledtette, mert mindenből viccet csinált, ami zavarta a tanítás...”

“A munkámmal együtt jár a szereplés, én viszont világéletemben szorongtam. Folyamatos erőfeszítésembe került, hogy ne vegyék észre rajtam a gyomorgörcsöt, a körömrágást és az igyekezetet arra, hogy ne hadarjak. Az előadóteremben sohasem érzékeltem a hall...”

Copyright © 2011. Kineziológia. Minden jog fenntartva.